40 År!

40 År på Briskeby

5 september er en milepæl for Albin Upp Galleri og Kunstkafe.

I 40 år har vi eksistert her oppe på hjørnet av Briskebyveien og Holtegata.

I lyse og mørke dager har vi kloret oss fast, og prøvd å oppfylle de forpliktelser som ble oss pålagt da vi fikk innvilget bruksendring fra bolig til bedrift tidlig på 1980-tallet.
Betingelsen var at vi skulle skape et miljø der i nummer 42, den lille vernede husmannsplassen fra tidlig 1800.
En samlingsplass skulle det bli for strøkets beboere og tilfeldig forbipasserende.

Jeg tror vi har lykkes med det.
Dette skal vi feire.
Albin Upp ønsker 30 fantastiske utstillere velkommen til feiringen!

Tusen Takk til Alle Kunstnerne!

Keramikk -tegninger - kuriosa

BIRTE KITTILSEN er utdannet ved Shks og har en retrospektiv utstilling som viser hennes arbeider fra et langt kunsthåndverkliv

I denne utstillingen viser hun keramikk, arbeider i flettet metalltråd og fargerike blomster i kreppapir.

Kittilsen syns leire er et flott materiale. Hun liker at det er spor av fingrene og at dette er synlig i de ferdige arbeidene. Tingene hennes er preget av livskraft og overskudd.

Kittilsen praktiserer gjenbruk når hun arbeider med fletting av metalltråd og utnytter og sammenstiller forskjellige materialer og gjenstander på uventet og fornøyelig vis.

Hun leker med farger når hun lager sjenerøse blomster av kreppapir og handleposer.

Kittilsen har invitert med seg to gjesteutstiller, grafikerne Oddbjørn Stølen og Jan Pahle som viser noen av sine arbeider.

ODDBJØRN STØLEN er utdannet i Oslo og Paris. Han er kjent nasjonalt og internasjonalt for fargegrafikk fremstilt med tre trykkplater. Slik oppstår sammensmelting av fargene. Det gir et gjennomskinnelig visuelt uttrykk ikke ulikt akvareller.

Stølen har deltatt på utallige utstillinger i inn og utland og har ellers en mangfoldig karriere med offentlige oppdrag, innkjøp til gallerier og museer, stipender og tillitsverv.

JAN PAHLE er utdannet ved Shks og har arbeidet som formgiver, kalligraf og illustratør. Han var også skrift- og formlærer på Shks og Kunsthøyskolen. Han holder til på Grini Mølle. Der maler han skilter og lager bilder. Han arbeider med tegning, xylografi og linoleumstrykk.

Pahle er også kunstnerisk konsulent for bok- og frimerkeproduksjoner.

Nå stiller han ut tegninger og grafikk.

Historien Om Albin Upp På Briskeby

En Kultur Institusjon
En Kultur Institusjon

Det Gule Huset

Det gule huset på hjørnet av Briskebyveien og Holtegaten i Oslo har en historie som går tilbake til tidlig 1800-tall. Den gangen var stedet et småbruk under Lille Frogner Gård. I 1824 ble eiendommen løsrevet fra hovedbølet og fikk eget gårds- og bruksnummer, og opp gjennom årene har huset med sin lille hage, vært bolig for håndverkere og arbeidsfolk. Boligflaten var liten, men i perioder rommet den faktisk to familier. Kvartalet med sine trehus ble revet på 1970-tallet, men Briskebyveien 42 ble liggende da det på den tid var mulig å takke nei til ekspropriering. Myndighetene ble etter hvert oppmerksomme på verdien av å beholde en del gammel bebyggelse, og huset kom på byantikvarens ”gule liste” som verneverdig. En reminisens av det gamle arbeidermiljø på Briskeby.
Albin Upp
Albin Upp

Gamle Dager på Briskeby

Galleriets navn ”Albin Upp” stammer fra en person som lød samme navn. Han kom fra Sverige rundt forrige århundreskifte og drev sin kull- og vedhandel i huset ved siden av nummer 42. Albin Upp var en kjent personlighet i strøket, og leverte sine varer med hest og vogn til folk langt utover nabolaget. Strøkets barn syntes nok han var litt skummel, mørk og sterk i blikket, med en krok til hånd. Den hadde han kappet av som ung mann. Under arbeid fortelles det.
Dagens Albin Upp
Dagens Albin Upp

Galleri og Kunstkafe

Huset fikk ny eier i 1980. Og etter mye om og men ble det innvilget bruksendring fra bolighus til næringsvirksomhet. Betingelsen var at huset skulle brukes til noe miljøskapende og inkluderende. I september 1982 så «Albin Upp Galleri og Kunstkafe» dagens lys i Briskebyveien 42. Huset i sin karakteristiske stil har etterhvert blitt et landemerke i bydelen. Til glede og lyst for folk langt utover Briskebys grenser.