Om Utstillingene og Kunstnerne

Albin Upp

Øystein Sandsdalen

» FOTOFABULERINGER »

Malerier

20. november – 1. desember.

Fotofabuleringer er et prosjekt som er blitt til i løpet av de siste par årene. Etter mange år som reportasjefotograf på freelancebasis, har Sandsdalen nå vendt tilbake til den mer kreative siden av seg – den som i sin tid dannet grunnlaget for billedserieprogrammet ”Is – Frozen Art” som NRK Fjernsynet kjøpte av ham i 1985. (Den ligger på nettet i NRK-arkivet.)

Samtlige bilder på utstillingen er fabuleringer. Ingen motiver er presentert slik det fysiske øyet hans så det da bildet ble tatt. Men ved hjelp av Sandsdalens indre øye, ulike linser, Lightroom og Photoshop, har motivene vokst fram og står nå som uttrykk av former og farger som tiltaler ham.

Motivene gjengir ikke virkeligheten – det er jo heller ikke meningen, dersom Sandsdalen ønsker å skape noe som strekker seg ut over virkeligheten og inn i fantasiens verden. Men han har ikke tilført bildene noe som ikke allerede lå latent i bildefilen. Han har kun hentet fram farger og lys som befant seg der og da, men som det fysiske øyet ikke registrerte. Så har han lekt med fargene, kontrastene og skarpheten til det du ser på veggene rundt deg.

I så måte har det vært en spennende ”jakt” i bildefilene. Når Sandsdalen skal prøve å hente fram og gjøre synlig noe som det menneskelige øyet ikke ser, blir han av og til skuffet og av og til overrasket over det han finner.

Utstillingen er satt sammen av 17 temaer. Ved hvert tema står det litt om bakgrunnen for bildene i temaet og hvordan de er blitt til.

Sandsdalens ønske og håp er at du som ser på denne utstillingen, også kan bli inspirert til å fabulere litt med bildene du tar – de inneholder kanskje ”skatter” du ikke ser ved første øyekast.

Tagged under: Maleri
Albinupp

Albinupp

  • Female